Az articsókát Arisztotelész tanítványa, Theopharst írta le először részletesen a Kr. előtti IV. században. A bogáncshoz hasonló virágzatú évelő növény Észak-Afrikában őshonos, ma már Európában és Amerikában is termesztik.
A jótékony cynarin
Az articsóka leveléből már 1937-ben izoláltak egy terápiás kezelésre használható alkotóelemet, amelyet cynarinnak neveztek el. Bebizonyosodott, hogy orvosolja az elégtelen epetermelődés következtében kialakuló emésztési panaszokat (felfúvódás, teltségérzet, émelygés).
Az emésztés folyamata
Az articsóka kivonata fokozza az epeelválasztást, vagyis serkenti a májban az epe termelését, gyorsítja a bél perisztaltikus mozgását. Antioxidáns hatásának köszönhetően regenerálja a májsejteket, és szerepet játszik a máj anyagcserezavarainak megelőzésében is.
A Jó tanács tanácsa!
Ha nem tudja elkerülni, hogy részt vegyen egy gasztronómiai kicsapongásban, avagy egy hosszabb böjt után csupán meg szeretné jutalmazni magát egy bőséges lakomával, esetleg csak túlette magát, mert képtelen volt időben abbahagyni a „nagy zabálást” – ne a régi rómaiak lúdtollát válassza, hanem az egyébként már általuk is ismert articsókát!
Az articsóka hozzájárul a vér triglicerid szintjének fenntartásához és a normális emésztéshez.
HOGY A JÓ ÉTEL ÖRÖM MARADJON!