Tavaszi krémleves zöldfűszerekkel
Hozzávalók:
Elkészítés: Felaprítjuk a zöldfűszereket és a rukkolát. Felkockázzuk a kenyérszeleteket, és megpirítjuk őket az olajon. Forrásban lévő vízben, 1,5 perc alatt megfőzzük a tojásokat, majd meghámozzuk, és félbevágjuk őket. Felolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a burgonyát. Felöntjük az alaplével, és majdnem teljesen puhára főzzük. Hozzáadjuk a rukkolát, és együtt 5 percig főzzük. Pürésítjük a levest, majd belekeverünk 1,6 dl tejszínt, és kis lángon még néhány percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldfűszereket is, felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Megsózzuk ízlés szerint. A kenyérkockákkal és a tojással, a maradék tejszínnel díszítve tálaljuk.
Sajtos rakott brokkoli
Hozzávalók:
Elkészítés: A rózsáira szedett brokkolit sóval, szerecsendióval és fokhagymával ízesített vízben megfőzzük. Egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, és a brokkoli felét az aljára terítjük. Erre kenjük a tejföl felét, és megszórjuk a reszelt sajt felével, majd egy újabb réteg brokkoli következik. A tetejét megkenjük a maradék tejföllel, és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt meg nem pirul.
Gyümölcsrizs málnával és rózsavízzel
Hozzávalók:
Elkészítés: A rizst forró vízben alaposan átöblítjük. Lábasba öntjük a tejet, hozzáadjuk a sót és a vaníliarúd kikapart magjait, majd beletesszük a rizst. Felforraljuk, majd takarékra vesszük a lángot, és lassú tűzön, folyamatos odafigyelés és kevergetés mellett kb. 30 perc alatt teljesen puhára főzzük. Vigyázat, tényleg oda kell figyelni, mert hamar odakap! Amikor a rizs megpuhult, hozzáadjuk a tejberizshez a cukrot, és elkeverjük, hogy a cukor felolvadjon. A vaníliarudat eltávolítjuk. Átöntjük egy edénybe, közvetlenül a felületére frissen tartó fóliát helyezünk, hogy ne bőrösödjön be, és teljesen kihűtjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a rózsavizet, és beleforgatjuk a málnát, de néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez. A tejszínhabot lágyra felverjük, és óvatosan a gyümölcsös tejberizsbe forgatjuk. Poharakba vagy szép tálkákba adagoljuk, tetejét málnaszemekkel és durvára vágott, sótlan pisztáciával díszítjük.
Forrás: mindmegette.hu, izeselet.hu