Ma már tudjuk, hogy a propolisz hatékonysága a több mint 150 különböző természetes anyag „csapatjátékának” köszönhető. Egyedülálló összetételével képes megvédeni a kaptárt a különféle baktériumoktól – és ezt már több mint 50 millió éve folyamatosan és megbízhatóan teszi!
Mivel egy kaptárban gyakran több mint 60 000 méh él együtt igen szűk helyen, kb. 35 ˚C hőmérsékleten – ideális körülmények a baktériumok elterjedéséhez. Az egész kaptár belülről finom propolisz-réteggel van bevonva, és ez védi meg a méhrajt a fertőzésektől, „járványoktól”.
A méhek virágokról és kérgekről gyűjtik be a gyantás alapanyagot a propolisz termeléshez. Évente csak kb. 60-100 grammot lehet „learatni” egy méhkaptárból. A propolisz kinyerése, hasonlóan a mézéhez, alapjában nem befolyásolja a méhkaptár életét.