almaecet
Típus
GyógynövényMorfológia, Növény leírása
Az almafa (Malus domestica) termése a rózsafélék (Rosacea) családjába tartozik. Virágai halvány rózsaszínűek. Az almafa termése gömbölyded, két végén bemélyedés található. A felső mélyedésből ered a rövid kocsány, ezzel csüng a fán. A másik mélyedés öt apró, elszáradt csészelevelet rejt. Viaszos héja a jóízű gyümölcshúst veszi körül. Ezen belül öt hártyás rekeszben ülnek a magvak. Az ilyen termést nevezzük almatermésnek.
Származás, termőhely, lelőhely, előfordulás
Európa, Eurázsia mérsékelt égövi területein őshonos. Nemesített fajtáinak 15-33 celsius fok és 600-800 mm csapadék ideális.
Felhasznált növényi rész (drog)
Termés héj, mag, a teljes gyümölcs nyers, szárított, erjesztett (ecet, bor, pálinka) formában.
Hatás, Terápiás felhasználás
Emésztés elősegítésére, ecet formában fogyókúrához használható. Héja kiváló rost forrás. Pektin tartalma révén bélhurutban hasmenés csökkentésre (reszelve, héj nélkül).
Legfontosabb tartalmi és ható anyagok
Pektin, almasav, vitaminok (C,B), rost-cellulóz, gyümölcscukrok, kálium, kálcium, foszfor, vas, magnézium
Megjegyzés, érdekességek
Magok enyhén ciántartalmúak, ezért nagy mennyiségben való fogyasztása nem ajánlott! A népgyógyászatban porítva rosszindulatú daganatok és kelések kezelésére használták pépesített formában külsőleg.