Süti / Cookie tájékoztató
Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a naturprodukt.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, a tudjon meg többet linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez.

articsóka

Típus

Gyógynövény

Morfológia, Növény leírása

Az articsóka (Cynara cardunculus vagy Cynara scolymus) fészkesvirágú zöldség- és gyógynövény. Évelő. Az első évben szárnyasan tagolt, húsos nyelű, szürkésezüst fonáklemezű tőleveleket fejleszt. A szárak a második évben fejlődnek ki, 150-180 cm magasságúak, elágazóak, a szárlevelek is szárnyasak. Minden elágazás nagy (10 cm átmérőjű) fészekvirágzatban végződik, a fészekpikkelyek és a fészekörv többé-kevésbé húsos. A fészekben kékes, lilás csöves virágok találhatók.



Származás, termőhely, lelőhely, előfordulás

A Földközi tenger térségében, Észak-Afrikában őshonos. Magyarországon, mint kerti dísznövényt ismerik. Napjainkban már csak kerti kultúrában található, főleg Franciaországban és Spanyolországban termesztik.



Felhasznált növényi rész (drog)

Levél, fiatal virágzat (bimbó).



Hatás, Terápiás felhasználás

Epe elválasztást fokozó, emésztést elősegítő, májsejt regeneráló, emésztési zavarokat (puffadás, teltségérzet) megszűntető.



Legfontosabb tartalmi és ható anyagok

Kína és kávésav észterek- polifenolok (cynarin), flavonoidok (lutein-luteolin glicosidok).



Hatásmechanizmus bővebben

  • A Cynarin az epe és máj funkcióira fejti ki hatását.
  • Növeli az epe termelődését a májban.
  • Növeli a koleszterin kiürülését.
  • Gátolja az LDH oxidációjátMájvédő tulajdonságú, segíti a májsejtek regenerációját.
  • A Cynaropikrin egyrészt a nyál és hasnyálszekréciót növelve étvágyfokozó hatású, másrészt a zsírok kémiai hasítását elősegítve az emésztést javítja.
  • Puffadás, teltségérzet megszüntető.


Megjegyzés, érdekességek

A konyhában: Az articsóka levelét és fiatal virágzatát nagyon szívesen fogyasztják előételként a mediterrán területeken. Nem csak emésztést segítő hatása, hanem különleges, fűszeres íze miatt is. Elkészíthetjük sütve, fűszeres mártással, vajjal vagy párolva, citromlével ízesítve.

 

Figyelem! Ne használjunk alumíniumedényt az articsóka elkészítése során, mert megsötétedik tőle és fémes ízt kap.



Díjazzuk a hűséged!
Szeretnénk Önnek meghálálni, hogy hűséges és aktív vásárlónk, ezért megalkottunk egy törzsvásárlói rendszert. Minél többet vásárol egyre nagyobb kedvezményt biztosítunk.
Tudjon meg többet a programról.
Hűségprogram

Blog

Odafigyeléssel megúszhatjuk a fájdalmat. A fogorvosi fúró hangja szorongást válthat ki bennünk, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési ösztöneink kapcsolnak be. A legtöbben szégyelljük, hogy félünk a fogorvostól, pedig van megoldás, amellyel úrrá lehetünk a rettegésen, és megmenekülhetünk a fájdalomtól.
Bővebben
Rohanó világunkban figyelmünk legtöbbször odáig terjed, hogy felvesszük a harcot a betegségekkel, foglalkozunk a megjelenő testi tüneteinkkel, amelyek általában már elég kellemetlenek ahhoz, hogy igyekezzünk enyhíteni őket. De mit teszünk önmagunkért és a lelki békénkért?
Bővebben
Véget ért a tél – véget ért a nehéz, megterhelő ételek időszaka, jöhetnek a friss és ropogós szezonális zöldségek, gyümölcsök és az azokból készült laktató, de könnyed fogások! Ezekből hoztunk most el hármat (plusz egy desszertet), és bízunk benne, hogy mindenki megtalálja majd a kedvencét!
Bővebben
Ne maradjon le az egészségről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le akcióinkról és újdonságainkról!
Feliratkozom