Süti / Cookie tájékoztató
Kedves Látogató!
Tájékoztatjuk, hogy a naturprodukt.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, a tudjon meg többet linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez.

kakaóvaj

Típus

Kozmetikai hatóanyag

Morfológia, Növény leírása

A kakaó (Theobroma cacao) a Mályva virágúak rendjébe tartozó fa. A természetben több faj akár 15 m magasra is felcseperedhet, de az ültetvényeken a kakaófa nem nő 3 m-nél magasabbra. Göcsörtös felületű, barna törzse hamar elágazik. Fája halvány rózsaszínű. A sötétzöld, szórt állású, tojásdad, hegyes végű levelek nyele rövid. A levéllemez 15–25 cm hosszú, a fonáki oldalon szőrös. A néhány mm-es, hosszú kocsányon függő virágok az idősebb ágrészeken jelennek meg. A csésze pirosas, a sziromlevelek sárgák. A pentamer (öttagú) virágot rovarok porozzák be. A virágok délután nyílnak ki és egész éjszaka nyitva maradnak. Az ellipszoid alakú termés 15–30 cm hosszú, sárga, narancs, piros, lila vagy barna színű. A toktermés terméshúsa fehér, rózsaszín vagy barna. Egy-egy termésben általában 60 mag nő.



Származás, termőhely, lelőhely, előfordulás

Dél-Amerika esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereiről származik. A gyengén savanyú (pH 4-7,5) talajokat kedveli.



Felhasznált növényi rész (drog)

Mag, maghéj pirítás után por formában. A mag kisajtolásával nyert növényi zsír a kakaóvaj.



Hatás, Terápiás felhasználás

Kakaóvaj : kozmetikában bőrgyógyászatban használatos bőrápolásra és vivőanyagnak. Kakaópor: élénkítő, enyhe vízhajtó, örömszerző.



Legfontosabb tartalmi és ható anyagok

Kakaóvaj: telítetlen és telített zsírsavak, 40-42% olajsav, 22% palmitinsav, 35% sztearinsav, 5% linolsav, szigmaszterin, szénhidrogének, szabad zsírsavak.

Kakaó por fő hatóanyaga: Teobromin 1-2%. A teobromin a kakaó fa által termelt keserű alkaloid. Koffein 0,2-0,3%. Theofillin kis mértékben. Fenilalanin, antociánok, szerotonin. Fitoszterol: Stigmasterin, ásványi anyag: 2,6%.



Hatásmechanizmus bővebben

A kakaóvajban lévő magas palmitin, sztearin, olajsav és linolénsav származékok a bőrt táplálják, hidratálják és lágyítják, ezért gyógyászati és kozmetikai krémek, illetve egyéb készítmények kedvelt alkotója. Jelentős fényvédő tulajdonsággal is rendelkezik és elősegíti a bőr felégéstől mentes lebarnulását. Régen a kakaóvajat önmagában is használták napozó szerként. 34 C°-n olvad. Enyhe stimuláns (élénkítő) és vizelethajtó hatással rendelkezik.



Díjazzuk a hűséged!
Szeretnénk Önnek meghálálni, hogy hűséges és aktív vásárlónk, ezért megalkottunk egy törzsvásárlói rendszert. Minél többet vásárol egyre nagyobb kedvezményt biztosítunk.
Tudjon meg többet a programról.
Hűségprogram

Blog

Odafigyeléssel megúszhatjuk a fájdalmat. A fogorvosi fúró hangja szorongást válthat ki bennünk, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési ösztöneink kapcsolnak be. A legtöbben szégyelljük, hogy félünk a fogorvostól, pedig van megoldás, amellyel úrrá lehetünk a rettegésen, és megmenekülhetünk a fájdalomtól.
Bővebben
Rohanó világunkban figyelmünk legtöbbször odáig terjed, hogy felvesszük a harcot a betegségekkel, foglalkozunk a megjelenő testi tüneteinkkel, amelyek általában már elég kellemetlenek ahhoz, hogy igyekezzünk enyhíteni őket. De mit teszünk önmagunkért és a lelki békénkért?
Bővebben
Véget ért a tél – véget ért a nehéz, megterhelő ételek időszaka, jöhetnek a friss és ropogós szezonális zöldségek, gyümölcsök és az azokból készült laktató, de könnyed fogások! Ezekből hoztunk most el hármat (plusz egy desszertet), és bízunk benne, hogy mindenki megtalálja majd a kedvencét!
Bővebben
Ne maradjon le az egészségről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le akcióinkról és újdonságainkról!
Feliratkozom