mate tea
Típus
GyógynövényMorfológia, Növény leírása
A maté (Ilex paraguariensis) az Aquifoliales rendbe tartozó növényfaj. 1-6 m magasra is megnövő örökzöld fa, 5-16 cm nagyságú sötétzöld levelekkel. A levelek váltakozó alakúak: csúcsosak, oválisak, vagy ellipszis formájúak, de mindig fűrészes szegélyűek. Legjelentősebb fajtái közül a három legfontosabb az angustifolia (vékony levelű), a longifolia (hosszú levelű) és a latifolia (széles levelű). Október és december között virágzik. Virágai picik, kétlakiak, a kehely és a csésze négyzetesen szimmetrikus. A gyümölcse leginkább a borséhoz hasonlít.
Származás, termőhely, lelőhely, előfordulás
A felső Paraná vidék, Dél-Uruguay és Argentína észak-keleti részének tipikus szubtrópusi növénye, amelynek melegre, magas páratartalomra és legalább évi 1500 mm csapadékra van szüksége.
Felhasznált növényi rész (drog)
levél
Hatás, Terápiás felhasználás
Frissítő, élénkítő, szellemi éberség -, fizikai erőnlét fokozó.
Gyenge vízhajtó, zsíranyagcsere fokozó.
Legfontosabb tartalmi és ható anyagok
Matein, ásványi anyagok (Kálium /K/, Nátrium /Na/, Mangán /Mn/, Magnézium /Mn/), Vitaminok (A-, B-, és C-vitamin, Riboflavin /B2-vitamin/), Polifenolok, Koffein, Teofillin, Teobromin, Klorogénsav, Csersav, Vanillin.
Hatásmechanizmus bővebben
Stimulálja a központi idegrendszert, növeli a szellemi képességet, gyorsulnak az életfunkciók, javul az anyagcsere és a vérkeringés, jótékony hatással bír a szív működésére, tágítja a perifériás hajszálereket és a hörgőket. Polifenoljai vegyületei szabadgyökfogó tulajdonsággal is rendelkeznek, emiatt a népgyógyászatban az anyagcsere fokozására, fogyókúrában és az immunrendszer erősítésére is használják. Jó tulajdonságai: nem okoz heves szívdobogást, nem rontja az alvás jellemzőit, hozzászokás veszélye kizárt.
Megjegyzés, érdekességek
A matein a koffeinnel rokon vegyület, és hatása is majdnem azonos vele, ám nem okoz hirtelen vérnyomás növekedést, szívdobogást, verejtékezést és nem fokozza a sósav termelést a gyomorban, gyomorégést. Teáját frissítőként, élénkítőként fogyasztják. Fokozza a szellemi éberséget és a fizikai erőnlétet. Újabban gyenge vízhajtó hatása és a zsíranyagcserében játszott szerepe miatt fogyókúrában zsírégető szerként is alkalmazzák.