rozmaring
Típus
GyógynövényMorfológia, Növény leírása
A rozmaring (Rosmarinus officinalis) egy fűszer- és gyógynövény. Örökzöld félcserje bőrnemű levelei keskenyek, nyél nélküliek, 2,3 cm hosszúak, 3-4 mm szélesek, ép, erősen hátrahajló a szélűk. A fonákon fehér szőrök találhatók. Jellegzetesen, kellemes illatúak. A virágok halványkék színűek és 3-10 tagú álörvöket alkotnak.
Származás, termőhely, lelőhely, előfordulás
Földközi-tenger mellékéről származik. Elterjedt növény, sok helyen termesztik. A honfoglaló magyarok a Pannóniában élt népektől vették át.
Felhasznált növényi rész (drog)
Levél, virág. Ritkán a teljes virágzó szárkivonata, vagy illóolaja.
Hatás, Terápiás felhasználás
Külsőleg krémekben, bedörzsölőkben használva: mikrocirkulációt-(keringés) fokozó, enyhe koronaária tágító. Görcsoldó, izomlazító, enyhe fájdalomcsillapitó. Jelentős antibakteriális hatású. Reumás panaszok enyhítésében is gyakran alkalmazzák. Belsőleg kis mennyiséget használva emésztést elősegítő, epehajtó hatású.
Legfontosabb tartalmi és ható anyagok
Illóolaj: boneol, kámfor, α- pinének, keserűanyagok (karnazol), flavonoidok (luteolin, diosmin, hesperitin), lamiaceae csersav. Urzolsav, rozmarinsav, klorogénsav, kávésav származékok.